MTEN IPGM-KPI

Gagasan Majlis Tarbiyah Nuqaba (MTEN) Diwujudkan Sekitar Tahun 2005-2006 Bagi Memastikan Kelangsungan Biah Islamiyyah Di Bumi IPGM-KPI ini terus berkemudi.

Dapatkan Update Terkini

Daftar Untuk Update Terkini

Tuesday, July 6, 2010

MINGGU INTRODUKSI USRAH
Bermulanya sesuatu perkara pasti ada perkenalannya. Seperti kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Oleh itu,bagi setiap perkara pasti ada permulaannya untuk memperkenalkan supaya dicintai. Minggu Introduksi Usrah ini dirancang atas kesedaran pihak Majlis Tarbiyah Nuqaba’ ( MTEN) terhadap peranan dan kepentingan institusi usrah yang menjadi sebahagian daripada budaya di bumi IPG KPI ini. Selain itu, program ini juga bertujuan memberi pendedahan dan pengenalan kepada adinda-adinda pelajar baru yang sebahagian besar daripada mereka tidak pernah mengikuti program usrah ketika di zaman persekolahan. Maka dengan kesedaran inilah kami mengambil penglibatan secara sukarela untuk melaksanakan program Minggu Introduksi Usrah yang berlangsung selama lima hari bermula jam 5.30 petang sehingga 10.30 malam setiap hari. 


Dengan mengadakan program ini juga diharap dapat memperkenalkan kepada para pelatih baru ini tentang rukun-rukun usrah sejurus membina ukhuwwah yang mantap di antara sesama ahli batch serta antara naqib dan anak-anak usrah. Hal ini juga kerana mereka jarang dapat berjumpa antara satu sama lain lantaran kesibukan.


Dengan ini adalah diharapkan melalui Minggu Introduksi Usrah yang akan dijalankan ini para guru pelatih baru dapat mengenal dengan lebih jelas lagi tentang konsep usrah dan adab-adab pelaksaannya. Oleh itu, institusi usrah akan terus berdiri teguh di institut ini dalam usaha untuk melahirkan para guru berjiwa murabbi agar dapat menjadi da’ie yang menegakkan agama Allah di muka bumi ini. Insya Allah.

0 comments:

Post a Comment

Liqa' Nuqaba..

Liqa' Nuqaba..

Liqa Nuqaba'

Liqa Nuqaba'

Daurah Kitab Siri 2

Daurah Kitab Siri 2

Daurah Kitab Siri 3

Daurah Kitab Siri 3

Daurah Kitab

Daurah Kitab